Rangos vendégek Bereckben

Új köntösben a Gábor Áron-emlékház 

image
Az emlékházat gyönyörűen felújították
Vasárnap megtörtént a szalagvágás a Gábor Áron Alapítvány által működtetett, teljesen felújított és kibővített emlékháznál, amely a falu nagy szülöttének nevét viseli. Az avatóünnepséget Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Grezsa István miniszteri biztos jelenlétében tartották.

 

A Gábor Áron Alapítvány az 1990-es évek elején alakult és felhívásukra – hogy minél jobban ápolni kívánják a falu nagy szülöttének emlékét – annyi adományt kaptak bel- és külföldről, hogy már akkor meg tudták vásárolni azt a szerény házat, ami az ágyúöntő szülőházától nem messze található. A faház az utóbbi években egyre jobban tönkrement, a működtetők – pl. a pince meggyengült gerendái miatt – nagyobb csoportot nem is mertek beengedni a kiállítóterembe, nehogy az beszakadjon. A nemzetpolitikai minisztérium hathatós támogatása révén azonban gyönyörűen átalakult a formás épület, ehhez a Toro Impex Kft. és dr. Pál Andor is hozzájárult. 

A megújult emlékház átadásán Dimény Zoltán polgármester köszönte meg a segítséget a felemelő beszédet mondó Potápi Jánosnak, majd a rövid kulturális műsor után Máté Róbert helybeli plébános mondott áldást. Az ünnepség a székely és a magyar himnusz közös eléneklésével ért véget. 

 Creative Web Solutions
All Rights Reserved

 

Partnerünk: erdely.ma