GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

FLORI ÎN BREȚCU

BERECKI HARANGSZÓ

Névnap RO

2019. február 22. Péntek
Gerzson, Zétény

 
A Nap kel 08:17-kor,
nyugszik 18:47-kor.

Holnap
Alfréd, Mirtill
napja lesz.

BERECK - HAZAJÁRÓ

 

 

INFO

Numarul unic pentru

apeluri de urgenta este 112

112

 

Székelyek Menetelése

 

SHENGEN II.

EMAIL

EMAIL

Facebook Like Box

                                Beszélgetés Dimény Zoltánnal,

                               Bereck község polgármesterével

Gábor Áron szülőfalujában tavaly látványos eredmények születtek, elkészült a tűzoltótelep, átadták a derítőállomást és a focipályát, vízhálózatot bővítettek, új tejcsarnokot avattak, elkezdődött a mellékutcák aszfaltozása. És ami rendkívül fontos, adósság nélkül zárták a 2012-es évet, az elvégzett munkálatok árát teljes egészében törlesztették, és a forgóalapban még mindig maradt 80 000 lej. A múlt esztendő eredményeiről, a megvalósításokról és az idei tervekről beszélgettünk a nagyközség polgármesterével.
 
Dimény Zoltán: A helyhatósági válasz­tásokon elért eredmény négyéves tevékenységem, a helyi önkormányzattal kö­zö­sen elvégzett munka gyümölcse, hiszen az RMDSZ megszerezte a többséget, tíz helyet a tanácsban, hárman a Szo­ciál-Liberális Szövetséget képviselik, a két magyar ellenpárt egyetlen mandátumhoz sem jutott. Nem volt könnyű esztendő, hiszen két választást, egy népszavazást és egy népszámlálást kellett levezetni, megszervezni. Kénytelenek voltunk ezekkel foglalkozni. Mindettől eltekintve végeztük a dolgunkat, tudtuk, hogy kevés pénzből is eredményt kell fel­mutatnunk. A múlt évben két fontos beruházást fejeztünk be, az egyik a szennyvíztisztító rendszer és -állomás, a másik az ivóvízhálózat. A tűzoltóbázis átadására is tavaly került sor, de felújítottuk a focipályát, korszerű öltözőket építettünk. Azt szeretnénk távlatilag elérni, hogy focicsapatunk helyi játékosokból álljon. Megrendeltük a mellékutcák felújítási és kivitelezési tervét, a múlt év végén az Iskola utcában közel egy kilométerre került egy réteg új aszfaltszőnyeg. 
A sáncoknak is nekifogtak, de a kedvezőtlen időjárás miatt tavasszal folytatják a munkát. A volt sörkertet, a falunapok állandó helyszínét elcseréltük a helyi fogyasztási szövetkezettel, más területet adtunk helyette, és most már megtörtént a telekkönyveztetés is. A felső-háromszéki Caritasnak a művelődési központban ingyen biztosítottunk székhelyet. A Caritas három munkatársa községszinten mintegy száz beteget lát el. Kézdimartonosra tavaly a szokásosnál kevesebb pénzt költöttünk – csak a mellékutcákban kavicsoztunk –, mivel az előző évben A borvíz útja program révén új aszfaltszőnyeget tudtunk önteni a gyógyfürdőhöz vezető útra. Ojtoz esetében a római katolikus templom felújításához nyújtottunk anyagi támogatást, és újrafedtük a művelődési otthont. A mezei utakat mindkét hozzánk tartozó faluban legyalultattuk, járhatóvá tettük. Tavaly Ellenddel, a Pécs környéki magyarországi községgel írtuk alá a testvértelepülési szerződést, s így most már nemcsak Martonosnak, hanem Ojtoznak is van „testvére”.
– Mi az, amit nem sikerült megvalósítani?
– A Romsilvával, az állami erdészettel nem tudunk előrelépni, a köz­ségi erdőkből még 350–400 hektár hiányzik, melynek visszaszolgáltatására a mai napig nem került sor. A magánszemélyek sem kapták vissza teljes egészében egykori jussukat, habár végleges bírósági döntéssel rendelkeznek, az állami erdészet ilyen-olyan okokra hivatkozva akadályozza a birtokba helyezést. Ami mégis eredmény, hogy sikerült visszaszerezni a község tulajdonába az állami erdészet által bitorolt épületeket. Saj­nos, Vrancea megyétől sem kaptuk vissza egykori erdeinket, melyek az 1968-as megyésítés nyomán kerültek oda. Kézdimartonos csatornahálózatának kiépítésére is pályáztunk, és tu­domásom szerint a nyertesek között vagyunk, de a kormányváltás miatt min­den beruházást befagyasz­tottak, egyelőre várólistára kerültünk.
– Még milyen újdonságokról számolhat be?
– Tavaly augusztus elsejétől Máté Róbert Béla személyében új plébánosa van a berecki egyházközségnek. Anyagilag támogattuk a plébánia felújítását, és új toronyórát vásároltunk. Megjegyezném, hogy minden évben egy bizonyos összeggel támogatjuk nemcsak a római katolikus, hanem az ortodox és a református egyházat is.
– Idei nagyobb tervek?
– Folytatjuk a mellékutcák aszfaltozását, és tavasszal a hét évvel ezelőtt leaszfaltozott martonosi út kezelését is el kell végeztetnünk. Az ojtozi gyártelepen tovább zajlik a telkek kiigazításával kapcsolatos pereskedés, ennek idén véget szeretnénk vetni. Ugyanide, a római katolikus templom bejárata elé székely kaput szándékszunk állítani. Akárcsak tavaly, idén is mindhárom településen külön-külön tartunk falunapokat, a köz­ségközpontban kétnapost, a másik két faluban pedig egy-egy napost.
– Emelnek-e idén adót?
– Eddig a helyi adókat és illetékeket a minimális szinten tartottuk, de kénytelenek leszünk mi is alkalmazni a 16,05 százalékos inflációs kiigazítást, mert különben nem kapunk állami támogatást. Ezt pedig nem engedhetjük meg magunknak.
 
Iochom István
 Creative Web Solutions
All Rights Reserved

 

Partnerünk: erdely.ma