GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

VIRÁGOK BERECKBEN

BERECKI HARANGSZÓ

Névnap

2019. március 20. Szerda
Klaudia, Alexa

 
A Nap kel 07:26-kor,
nyugszik 19:26-kor.

Holnap
Benedek, Napsugár
napja lesz.

BERECK - HAZAJÁRÓ

 

 

INFO

Numarul unic pentru

apeluri de urgenta este 112

112

 

Székelyek Menetelése

 

SHENGEN II.

EMAIL

EMAIL

Facebook Like Box

Méltósággal ünnepelt a falu

Plakettet és parkot avattak Orbán Árpád egykori tanácselnök emlékére 

image
Marius Popică az édesapja, néhai Iordan Popică és az Orbán Árpád közti barátságot is felidézte
Kétnapos falunapot tartottak a hétvégén Gábor Áron szülőfalujában. A népünnepély két legfontosabb momentumát a művelődési központ előtti tér felavatása és az épület főbejáratánál elhelyezett Orbán Árpád-emlékplakett leleplezése képezte.

 

A szombati nap a sport jegyé­ben zajlott: délután a berecki és sepsiszentgyörgyi öregfiúk barátságos futballmérkőzését, majd a Bereck – OSC Sepsi összecsapást lehetett végigizgulni. A népünnepély első napja szabadtéri diszkóval zárult.

A rendezvény, már jóval gazdagabb programkínálattal, vasárnap folytatódott: fél 11-től a Máthé Róbert plébános által celebrált ünnepi szentmisén vettek részt a községbeliek, majd 12 órakor a megye legnagyobb vidéki művelődési hajléka előtti kis teret avatták fel, illetve nevezték el Orbán Árpádról.

Az önerőből kivitelezett munkálat részeként új, tartós lépcsőt építettek az épület főbejáratánál, kockakővel burkolták a teret, és néhány padot is elhelyeztek a virággrupp mellé.

A szentmise után leplezték le a sepsiszentgyörgyi Petrovits István szobrászművész által készített Orbán Árpád-emlékplakettet. Balogh András, a művelődési központ igazgatójának felvezetője után beszédet mondott Dimény Zoltán polgármester, Tamás Sándor megyetanácselnök, Marius Popică prefektus és Ferentzi László ny. iskolaigazgató, akik a volt megyei tanácselnök munkáját, a község egyik jótevőjének számító politikust és közéleti személyiséget méltatták.

Dimény Zoltán polgármester (a képen balról) a plakett készítőjét, Petrovits Istvánt is a színpadra szólította

Ferentzi László magyar és román nyelven ismertette Orbán Árpád életútját

A rövid ünnepségen a Comenius-iskola diákjai kulturális műsorral tisztelegtek Orbán emléke előtt (a kórust Khell Gabriella vezényelte, Sárosi Réka szavalt), aki – bár Bukarestben született – mégis bereckinek vallotta magát.

Khell Gabriella diákjai hozzájárultak az ünnepség emelkedettségéhez

Az ünnepségen jelen lévő özvegye, a plakettet Tamás Sándorral és Dimény Zoltánnal közösen leleplező Orbán Árpádné Paizs Mária köszönetet mondott, amiért a község ily módon ápolja férje emlékét.

Orbán Árpád özvegye nem mulasztotta el megköszönni a község „gondoskodását”

A falunapok, amelyen Tótkomlós testvértelepülés küldöttsége is jelen volt Takács Ferenc alpolgármester vezetésével, ezután a hagyományos színhelyen, a sörkertben folytatódtak. A hivatalos megnyitót a polgármester tartotta meg, kétnyelvű köszöntője után István Ildikó táncoslábú tanítványai vették birtokba a színpadot. Nem hiányzott a román falusfeleknek szánt műsor sem, Maricică Mihoianu népdalokat adott elő.

István Ildikó tanítványai megadták az alaphangot

A délután folyamán a helybeli Heartbreakers tánccsoport és a Betli Duo szórakoztatta a nagyérdeműt, majd az idei sztármeghívott, Delhusa Gjohn tartott egyórás koncertet. A magyarországi előadó után Sebestyén Tamás nótaénekes, illetve a Studio Project (Júlia) lépett színpadra. A népünnepély 22 órakor tűzijátékkal és utcabállal ért véget. 

A színpadi műsor sok érdeklődőt vonzott

Orbán Árpád 1935. december 5-én született Bukarestben, 2010-ben huny el. Szülei – Lajos és Etelka – bereckiek voltak, így a közgazdász halálának napjáig bereckinek tartotta magát, és végakarata szerint Gábor Áron szülőfalujában, szülei mellé temették el.

Az ünnepség végén Tamás Sándor is elhelyezte a kegyelet koszorúját

Tanulmányait a bukaresti Ştefan Gheorghiu Akadémián végezte, első munkahelye 1958–1961 között a céhes városbeli faipari vállalatnál (IFET) volt, ahol technikusként tevékenykedett. 1960 és 1961 között ő volt az IFET szakszervezeti elnöke, később a Helyi Ipari Vállalatnál dolgozott szintén technikusként. 1964 és 1969 között a Kézdivásárhelyi Tartományi (rajoni) Szaktanács elnökeként, majd 1969–71 és 1981–83 között a Kovászna Megyei Szaktanács elnökeként igyekezett tenni szülőföldjéért.

Az ünnepséget több tucatnyian megtisztelték jelenlétükkel

Ezután, az 1971 és 1979 közötti időszakban a Faipari és Építőanyagipari Szakszervezetek Országos Szövetségének az elnökévé választották, majd 1983-tól, egyetlen mandátum erejéig, ő lett Sepsiszentgyörgy polgármestere és első titkára. 1987-től a rendszerváltás évéig a Kovászna Megyei Pártbizottság gazdasági osztályának aktivistájaként dolgozott, majd a forradalom után, 1990-ben őt választották a Nemzeti Megmentési Front megyei szervezetének élére. 1992-ig a Kovászna Megye Prefektúrájának műszaki aligazgatójaként dolgozott, majd 1992 és 2000 között ő töltötte be Kovászna Megye Tanácsa elnöki tisztségét.

A Dimény György által tető alá hozott kiállításon az ő, valamint ifj. Rancz Sándor, Mojzi Béla és ifj. Bögözi András 36 vadásztrófeáját lehetett megtekinteni… és megsimogatni

Emlékét nem csak a művelődési központ falán őrzi plakett: 2011 májusában a Gábor Áron-emlékház udvarán kopjafát (Bodó Csaba alkotását) állítottak emlékére. 1990 és 1997 között Orbán Árpádnak köszönhetően épült fel a művelődési központ, melynek előcsarnokában szintén márványtábla őrzi a nevét. Jelentős szerepe volt a templomtéren levő Gábor Áron-szobor felállításában is.

DSC_8296_resize.JPGDSC_8298_resize.JPGDSC_8299_resize.JPGDSC_8300_resize.JPGMUVELODESI HAZ FELUJITVA.JPG
Creative Web Solutions
All Rights Reserved

 

Partnerünk: erdely.ma