GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

VIRÁGOK BERECKBEN

BERECKI HARANGSZÓ

Névnap

2019. február 22. Péntek
Gerzson, Zétény

 
A Nap kel 08:17-kor,
nyugszik 18:47-kor.

Holnap
Alfréd, Mirtill
napja lesz.

BERECK - HAZAJÁRÓ

 

 

INFO

Numarul unic pentru

apeluri de urgenta este 112

112

 

Székelyek Menetelése

 

SHENGEN II.

EMAIL

EMAIL

Facebook Like Box

Képes album Bereckről Szerzõ: Hírmondó

Kézdiszentléleket, Gelencét és Torját követően Bereckről is képes album látott napvilágot. A 96 oldalas, keménytáblás kiadvány gyakorlatilag egy fényképekkel tűzdelt turisztikai kalauz: magában foglalja a községközpont, illetve Martonos és Ojtoz látványosságait, útmutatót nyújt a környéken levő természeti és épített kincsek felkereséséhez, de az Ojtoztól nem messze levő Sósmezőre is elvezet, hiszen a szomszédos megyei település története szorosan összefonódik a háromszéki végekkel.
 

image


Az album készítői nemcsak közismert turisztikai látványosságokat kerestek fel, hanem olyan helyeket is, amiket csak a környéket nagyon jól ismerő helybeliek egy része, vagy kutatók, történészek és geológusok látogattak meg. A könyv az épített és a természet által létrehozott örökség számbavétele mellett a Bereckben és Martonosban élő népművészeket is bemutatja, helyet kaptak benne a különféle események és rendezvények fényképes krónikái, mint a március 15-i ünnepség, a húsvéti határkerülés vagy a nagyon látványos farsangtemetés. Az album megvásárolható a berecki községházán.
Tucatnyi berecki utcát, a település nagy részét érinti az a munkálat, amelynek egy meglehetősen nagy hányada még idén lezajlik: több kilométert aszfaltoznak le Gábor Áron szülőfalujában. Ez az utolsó részét képezi az infrastrukturális fejlesztésnek.

image

Folyóvíz, csatornarendszer: ezek megléte a civilizáció egy-egy alapköve, viszont kevés község dicsekedhet azzal, hogy hamarosan felszámolódnak a kavicsozott föld-utak, és bitumenburkolat kerül a járható felületre. Bereck hamarosan ezek egyike lesz. Miután az elmúlt években rehabilitálták a vízhálózatot, kiépítették a szennyvízelvezető-rendszert, ez év nyarán megtörtént a szalagvágás a település határában levő ülepítő-állomásnál, következik az úthálózat teljes felújítása. 
Öt kilométer útról van szó, tizenegy utcába kerül aszfalt. Idén az iskola irányából a református imaház előtt elvezető utat is elkészítik, ez 1,1 kilométer bitumen leöntését feltételezi. A tervek elkészültek, a szerződést hamarosan aláírják, de Dimény Zoltán polgármester szerint két, legtöbb két és fél éven belül a nagyközség útjait 95 százalékban aszfalt fogja borítani. A munkálatokat az 577-es kormányrendeletből származó pénzből finanszírozzák. 
Az oszlopokra felfüggesztett áram- és telefonkábelek egyelőre nem kerülnek föld alá, viszont amennyiben ennek kivitelezésére is sort keríten, akkor sem lesz szükséges az aszfaltot feltörni, ugyanis mindkét oldalon akkora hely marad, még a legszűkebb részeken is, hogy kivitelezhető lesz az EU-s elvárás teljesítése. 
A községvezetés a szűkös költségvetés ellenére gazdag évet tud maga mögött: elkészült a tűzoltóállomás, befejezték az annak szomszédságában levő sportpályát kiszolgáló melléképületet, ami öltözőket, mellékhelyiségeket és zuhanyzókat is magába foglal. A tűzoltóautó beszerzése várat magára: amire futotta volna, arról úgy vélték, nem érdemes megvásárolni, így inkább kivárják azt a pillanatot, amikor pályázat révén olyan járművet sikerül beszerezni, ami szükség esetén nemcsak a bereckieknek nyújthat segítséget, hanem a környékbelieknek is. 
A település elöljárója elmondta: bár a nyár meglehetősen aszályosnak bizonyult, számottevő tűz nem ütött ki, ami volt, azt a hivatásos tűzoltókkal közösen a nagyon hatékony helybeli önkéntesek sikeresen megfékezték. A tűzoltóbázis szép épületében a garázsokon kívül vendégszobák is készülnek, a munkálatból még ennyi maradt hátra – summázott Dimény Zoltán. 
A sportpályán is dolgoztak, karbantartották, a fű a szárazság ellenére zöldell, lelátók épültek, így a megyei labdarúgó bajnokság IV. ligájában játszó, jelenleg a nyolcadik helyen tanyázó, D-osztályos csapattal rendelkező Bereck szurkolói jó körülmények között fogadhatják a hozzájuk látogató vendégcsapatokat.

 

Tűzoltóverseny Bereckben 2012. június 24. http://www.covasna.info.ro

Vasárnap tartották Bereckben a Kovászna Megyei Önkéntes Tűzoltóversenyt a megyei tanács, a Megyei Katasztrófavédelmi Hivatal és a helyi önkormányzat szervezésében. Reggel kilenc órakor a polgármesteri hivatal előtt Dimény Zoltán községvezető székely köményes pálinkával és kürtőskaláccsal fogadta az érkező vendégsereget. Ezt követően díszmenetben, a rétyi fúvószenekar mögött sorakoztak fel a csapatok és vonultak fel az új tűzoltószertár hivatalos átadására és avatására. A felújított épületben mostantól helyet kap egy tűzoltó és egy mentőállomás is.

A megnyitón jelen volt Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete, Olosz Gergely képviselő és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának vezetője. A megyei elnök beszédében méltatta az önkéntes tűzoltók közösségépítő szerepét. Kiemelte, hogy az elmúlt négy évben igyekeztek hangsúlyt fektetni erre a tevékenységre, éppen ezért anyagilag is támogatják a versenyen résztvevő önkéntes tűzoltókat. Idén összesen 5 500 lejjel díjazták a résztvevőket. „Olyan tevékenység ez, amely nem csak, hogy védi a közösséget, hanem közösségépítő ereje is van.” – emelte ki beszédében Tamás. A három próbából álló versenyben 11 csapat vett részt a megye minden szegletéből, amelyből győztesként végül a kőröspataki tűzoltók kerültek ki.

A győztes csapat legidősebb önkéntes tagja, Váncsa Gyuri bácsi szerint az elmúlt harminc év legizgalmasabb tűzoltóversenyének adott otthont idén Bereck. A rendezvényt a helyi Gábor Áron baranta csapat bemutatójával zárult.

 

 

Szerzõ: Hírmondó |  A cikk megjelenésének dátuma: 24/05/2012
image
Dimény Zoltán és Vatányi István. Összhangban lehet előrehaladni
 Keddtől új csarnokban adhatják le a tejet a berecki gazdák. Az EU-szabványoknak is megfelelő, modern begyűjtőközpont a helyi összefogás eredményes.

 Az új begyűjtőközpont létesítése azóta vált sürgőssé, hogy a tejfelvásárló Covalact cég kilátásba helyezte a szerződés felmondását, amennyiben nem tudnak elfogadható higiéniai feltételeket biztosítani. Dimény Zoltán polgármester javaslatára az önkormányzat, a helyi szarvasmarhatartó gazdák egyesülete és a közbirtokosság összefogásával a művelődési ház alagsorának egy részét alakították át erre a célra, hozzávetőleg 15 ezer lej ráfordításával.

Az új, felszerelt csarnokba nemcsak a tavaly alakult egyesület jelenlegi 44 tagjától várják a tejet, hanem a falu minden – azaz több mint száz – gazdájától, akik közel 350 tehenet gondoznak, így várhatóan növelni lehet a most leadott napi 250–350 literes mennyiséget. Ez azért is jó lenne, tette hozzá Vatány István egyesületi elnök, mert akkor előnyösebb szerződést köthetnének a tej literéért 81-82 banit fizető Covalacttal – vagy akár más felvásárlóval.

Szerzõ: Hírmondó |  A cikk megjelenésének dátuma: 17/05/2012
image

 

Számítógépes- és távvezérléssel is működik a tegnap felavatott szennyvíztisztító állomás Bereckben. Ugyan már korábban is derítették a vizet, de az elavult berendezés már sem kapacitásában, sem a víz minőségében nem tett eleget a mai követelményeknek.

 

Dimény Zoltán, Bereck község polgármestere elmondta: „A beruházás értéke közel egy évi költségvetését tenné ki a településnek, így nagyon fontos volt a megyei önkormányzat segítsége. A közel 1 millió euró értékű állomás azt is lehetővé teszi, hogy a Bereck patakában újra fürödhessenek a gyerekek, akárcsak régen”.
Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta: „Ha egy település vezetőségének szilárd elképzelései vannak a jövőről, akkor azokat a megyei önkormányzat is támogatja. A megyében 11 hasonló beruházást már átadtunk, és ennél több van kivitelezés alatt, hiszen az a célunk, hogy az emberek életminőségén javítsunk.”
A szennyvíztisztító napi kapacitása 225 köbméter szennyvíz. A munkálatok kivitelezője, Szőcs József vállalkozó arról is beszámolt, hogy kedden 65 köbméter tiszta vizet pumpált az állomás, amely egyelőre csak félí kapacitáson működik. Tervek szerint Kézdimartonost is csatlakoztatják az állomáshoz, mivel költséghatékonyabb, mint két szennyvíztisztító üzemeltetése.
Creative Web Solutions
All Rights Reserved

 

Partnerünk: erdely.ma