GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

VIRÁGOK BERECKBEN

BERECKI HARANGSZÓ

Névnap

2019. február 17. Vasárnap
Donát

 
A Nap kel 08:26-kor,
nyugszik 18:39-kor.

Holnap
Bernadett
napja lesz.

BERECK - HAZAJÁRÓ

 

 

INFO

Numarul unic pentru

apeluri de urgenta este 112

112

 

Székelyek Menetelése

 

SHENGEN II.

EMAIL

EMAIL

Facebook Like Box

Mérlegen az elmúlt négy év

A megkezdett munkát folytatni kell!

image
A piac látványtervét Gáll Zoltán tervező készítette
Eltelt négy év, és Bereck, az egykori mezőváros jó irányba halad, hogy visszanyerje rangját. Az urbanizálódás jelei nyilvánvalóak, rengeteg beruházás történt, és továbbiak vannak tervbe véve. Dimény Zoltán polgármesterrel az elmúlt négy esztendőt értékeltük.

 

Az infrastruktúrára (is) figyeltek

– Büszke vagyok arra, hogy a községünk 21. századi településhez méltóan néz ki, aki végigsétál a főúton, annak olyan érzése támad, hogy egy kisvárosba csöppent – nyugtázza az elért eredményt Dimény Zoltán. 

A középületek valóban példásan rendbe vannak téve, a községháza, a monumentális kultúrközpont, a templomok, az oktatási intézmények gondos kézről árulkodnak, nem hámlik a vakolat, nincs kifakulva a festés..

– Sok megvalósítás történt az elmúlt években. A Lemhény felőli falurészről kezdeném a felsorolást. Létrehoztunk egy tűzoltóbázist, ahol két felszerelt autó szolgálja Berecket és környékét. Rendkívül fontos beruházásnak bizonyult ez, hiszen tavaly is volt egy nagy tűz­eset, és az önkénteseink hatékony közbelépésére sikerült a károkat mérsékelni. Akkor egy épületcsoport gyulladt meg, három autó egyszerre tudott dolgozni, a tűzcsapok is megfelelően működtek, így a szomszéd házakat meg tudtuk menteni. Azon vagyunk, hogy az úthálózatunk is a 21. századnak feleljen meg. Bereck nagy részében az utcákat leaszfaltoztuk, betonozott sáncokat építettünk. Így az utcák zömében nem kell sárban járni – vázolta a munkálatokat a polgármester.

A tűzoltóbázis rendkívül hasznosnak bizonyult

Emellett új teret alakítottak ki a művelődési központban, aminek alagsorában látványos falumúzeumot hoztak létre az intézmény munkatársainak hathatós segítségével. A különböző vallási felekezeteket számarányuk függvényében támogatta az önkormányzat, így külső javításokat végeztek a berecki Szent Miklós római katolikus templomon és a martonosi római katolikus templomon, továbbá a végvárnak számító Ojtoz egyházi hajlékát is tatarozták, valamint az ortodox egyházat is támogatták.

A sportra is odafigyelnek: a berecki futballcsapat a IV. liga második helyén áll, minden otthon játszott mérkőzés egy kisebb ünnep a község lakói számára.

Reménytelen a községi erdők sorsa

A megvalósítások mellett – mint minden településen – vannak kudarcok is. Ilyen a berecki községi erdők sorsa. A zöld arany a megyésítéskor „szakadt” a szomszédos Vráncsa megyébe, amellyel Ozsdola mellett a berecki önkormányzat is szélmalomharcot folytat. Hogy az évek során nem tudtak egyről a kettőre lépni, az az állami erdészet passzív és általában rosszindulatú hozzáállásának is betudható. A községnek és magánszemélyeknek a szomszédos megyékben még jócskán lenne mit visszakapniuk, de ez a gáncsoskodás és a jóindulat hiánya miatt nem lehetséges, és félő, hogy ha valamilyen csoda folytán a tulajdonviszonyokat tisztázzák, már késő lesz, hiszen közben a bereckiek jogos tulajdonát képező erdőket kitermelik.

Nem csak az erdők tulajdonviszonyának a tisztázása okoz állandó fejtörést, hanem a községi legelőké is.

– Itt van a legnagyobb gond, juhászaink nem tudnak tőlünk bérelni legelőt, hanem kénytelenek Vráncsához fordulni, és csak ők tudják, milyen körülmények közepette kapják meg a területeket. Telekkönyvvel a kézben sorozatosan vesztett pert nemcsak Bereck, hanem Gelence és Ozsdola is – sorolta a polgármester, aki nem mond le arról, hogy akár Strasbourg közbenjárásával is, de a bereckiek megkapják jussukat.

Piacot építenek

Amint arról 2015 januárjában beszámoltunk, az önkormányzat megvásárolta a szövetkezettől a sörkert előtti vendéglátóipari egység épületét. Már akkor eldőlt, hogy a sörkertben piacot létesítenének, és a részletre megvásárolt épület is ehhez tartozna. A szép, árkádos ingatlan felújítása prioritás – mondta Dimény Zoltán, viszont a Bereck Napoknak helyet adó kerthelyiség és az ott lévő épületek rehabilitálása is szerepel a tervekben. Gáll Zoltán tervezőnek köszönhetően elkészültek a látványrajzok is, így a kivitelezés után a gelenceihez hasonló, rusztikus, ugyanakkor modern piaccal és szabadidőközponttal gazdagodna a Székelyföld határán levő nagyközség.

Dimény Zoltán: Büszke vagyok arra, hogy a községünk 21. századi településhez méltóan néz ki

– Konkurenciát teremtenénk Kézdivásárhelynek, hiszen olyan piacot álmodtunk meg, ahová a környékbeliek – és nem csak – elhozhatnák a hús- és sajttermékeiket vagy a mezőgazdasági terményeiket – részletezte a polgármester.

A költségekről még korai lenne beszélni, mert a tervezés nem jutott olyan fázisba, hogy számszerűsíteni lehetne azokat. Megpróbálnak uniós pénzeket bevonzani, de amennyiben százezer euró körül költségekkel kell számolniuk, azt a saját költségvetésből is meg tudják oldani. Dimény Zoltán további tervei között szerepel az utcák korszerűsítésének folytatása, az egyházak és oktatási intézmények további támogatása, az ojtozi vízhálózat bővítése, és további járdák kialakítása, valamint a meglévők felújítása.

Martonosra koncentrálnak

Martonosra is odafigyelnek, elkészültek a tervek a víz- és csatornahálózat kiépítésére. Megtörtént a kiírás az európai uniós pályázatokra, ezt a beruházást EU-s alapokból finanszíroznák. A munkálat összértéke 1,7 millió euró, ebből az összegből 12-12 km víz- és csatornahálózatot építenek ki, így megoldódna a település közművesítése.

Kapcsolódó hír, hogy idén tervbe van véve a községközpont és az erdő alatt húzódó, pár kilométeres út újraaszfaltozása. Erre megvan a pénz, most következik a munkálat odaítélése közbeszerzési eljáráson.

Várják a jó időt

A bereckiek, martonosiak és ojtoziak zöme nem munkanélküli, van, aki mezőgazdaságból, más állattenyésztésből vagy éppen fafeldolgozásból él, ugyanakkor a készruhagyárban is tevékenykednek. Az utóbbi idők csapadékos időjárása eddig nem okozott kárt a termőföldeken, a patakok leszabályozásának köszönhetően. Bár a májusi eső minden cseppje aranyat ér, a gazdák várják már a mezőgazdasági munkálatokat lehetővé tevő napsütéses időjárást.

Bereckből sem vásárolja fel a tejet a Covalact, ám a Kézdi Lacto Coop szövetkezet lassan, de biztosan beindul, a berecki tejet is Székelykeresztúrra szállítják. Bereckből és Martonosból a szarvasmarhatartó egyesületek társultak a szövetkezethez, a gazdák pénzt és készterméket kapnak, az anyagiak egy része pedig fejlesztésre fordítódik. 
Creative Web Solutions
All Rights Reserved

 

Partnerünk: erdely.ma